کنسولهای بازی از جمله وسایل سرگرمی بزرگسالان و کودکان است که برای اجرای بازیهای ویدئویی کاربرد دارند. این وسیله امکان نمایش بازی مورد علاقه به صورت گروهی یا تکی روی تلویزیون یا مانیتور را برای کاربر فراهم میکند. تا کنون نسلهای زیادی از کنسول های بازی روانه بازار شده است که از نظر کیفیت و کارایی تفاوتهای اساسی با هم دارند. در این مقاله به معرفی چهار کنسول بازی بسیار مشهور و محبوب و مقایسه PS4، PS5، XBOX ONE، XBOX SERIES X خواهیم پرداخت. اگر از علاقمندان به گیمینگ هستید حتما این مقاله را تا انتها بخوانید.
تاریخچه کنسولهای بازی
اولین کنسول بازی در دهه 70 میلادی روانه بازار شد. این کنسول را با نام Brown Box میشناسیم. اگرچه این کنسول از نظر طراحی، کیفیت و کارایی بسیار ساده بود اما جد بزرگ کنسولهای امروزی شناخته میشود. کنسولهای بازی 50 سال پر هیجان را پشت سر گذاشته اند به طوری که نسل جدید کنسول بازی قابل مقایسه با مدلهای قبلتر نیست و هر روز شاهد پیشرفت چشمگیر از نظر طراحی، گرافیک، کیفیت و کارایی کنسولهای بازی هستیم.
معرفی پلی استیشن 4 موسوم به فت (PS4 fat)
این مدل از پلی استیشن در سال 2013 روانه بازار شد، اولین سری از این مدل را با کد 10 میشناسیم که مشکلاتی مثل صدای زیاد فن و خرابی پورت HDMI باعث شد خیلی زود سری 11 با تغییرات سخت افزاری مثل مادربرد، کاهش وزن کنسول و تغییر فن جایگزین سری 10 شد.
آخرین مدل پلی استیشن 4 سری 12 بود که در سال 2015 در بازار عرضه شد، از نظر ظاهری در این سری به جای روکش براق کنسول شرکت سونی از یک روکش مات و از دکمههای برجسته پاور و ایجکت به جای دکمههای لمسی استفاده کرد. این پلی استیشن با دو ظرفیت 500 گیگ و 1 ترابایتی عرضه شد. عرضه سری 12 با ورود مدل اسلیم به بازار پایان یافت. مدل اسلیم پلی استیشن 4 از نظر حجم 40 درصد کوچکتر از سریهای قبلی بود، پوشش روی کنسول کاملا مات شد اما از نظر سخت افزاری تغییرات چندانی را با مدل سری 12 نداشت. مدل اسلیم از شبکه وایفای 5 گیگاهرتزی پشتیبانی میکرد که یک تغییر شگفتانگیز به نظر میرسد. سرعت آپلود و دانلود با سری اسلیم بسیار بیشتر از سری های پیشین PS4 است. از دیگر مزایای این مدل میتوان به مصرف انرژی کمتر و صدای فن بسیار کم اشاره کرد. این مدل از پلی استیشن 4 نیز با دو ظرفیت 500 گیگ و 1 ترابایت ارائه میشود.
پلی استیشن 4 پرو (PS4 pro)
بعد از اسلیم نوبت به ورود پرو به بازار رسید. این مدل نیز دارای پوشش مات و اندازه عمودی بزرگتر نسبت به اسلیم است. این کنسول جدید از پردازنده گرافیکی بر پایه Radeon با قدرت ۴.۲ ترافلاپس بهرهمند است که در مقایسه با پردازنده ۱.۸۴ ترافلاپسی مدلهای اسلیم و فت بسیار بهتر به نظر میرسد. مدل پرو همچنان از رم ۸ گیگابایتی GDDR5 بهره میبرد. ظرفیت حافظه کنسول نیز تنها به مدلهای ۱ ترابایتی محدود میشود.
پلی استیشن ۴ پرو به دو صورت میتواند خروجی با وضوح 4K را در اختیار کاربر قرار دهد: اول این که خود بازی در چنین سطح از رزولوشن رندر و اجرا شود و یا کنسول، بازی هایی را که در وضوح تصویر پایینتری اجرا می شوند، ارتقا داده و به 4K برساند.
معرفی پلی استیشن 5 و ویژگیهای آن (PS5)
اما نوبت به ps5 رسید. پلی استیشن 5 دارای 10.28 ترافلاپس قدرت پردازش گرافیکی است که بالاترین قدرت پردازشی برای کنسولهای بازی تا به امروز است. این به آن معنا است که PS5 در مقایسه با PS4 5.5 برابر قویتر است و میتواند بازیها را هم با گرافیک بهتری و هم سرعت بیشتری اجرا کند.
مشخصات فنی PS5 سونی
– پردازنده مرکزی (CPU): پردازنده ۸ هستهای zen ۲ با فرکانس متغیر پردازشی ۳/۵ گیگاهرتز
– پردازنده گرافیکی (GPU): باقدرت پردازشی ۲۸/۱۰ ترافلاپس، مجهز به ۳۶ واحد محاسباتی (CU) با فرکانس متغیر ۲۳/۲ گیگاهرتز و معماری RDNA۲
– توان پردازشی: 10.28 ترافلاپس
– حافظه رم: ۱۶ گیگابایت (حافظه GDDR۶ و ۲۵۶ بیتی)
– پهنای حافظه: ۴۴۸ GB/S
– فضای ذخیرهسازی داخلی: ۸۲۵ گیگابایت از نوع SSD سفارشیسازی شده
– فضای ذخیرهسازی خارجی قابل ارتقاء: مجهز به درگاه خارجی SSD از نوع VVMe برای ارتقاء فضای ذخیرهسازی است
در کنسول PS5 از یک پردازنده AMD طراحی شده بر اساس نسل سوم رایزن استفاده شده است که برای اجرای بهتر بازیها، این دستگاه از هشت هسته هفت نانومتری Zen ۲ برخوردار است. همچنین این کنسول قابلیت اجرای بازیها باکیفیت 8K را نیز دارا است که برای استفاده از آن باید نمایشگر پیشرفتهای داشته باشید. کنسول PS5 از یک کارت گرافیک رادئون Navi استفاده میکند. این کارت گرافیکی بهینه سازی شده و قابلیت پشتیبانی از Ray Tracing را دارد با ارائه این قابلیت، تکنیکهای نورپردازی مناظر بازی پیشرفته تر شده و خروجی مناظر بسیار طبیعیتر است.
مقایسه ps4 با ps5
تفاوت این دو کنسول بازی بسیار زیاد است، باید گفت که سونی با عرضه PS5 از همه لحاظ قابلیتهای پلتفرم خود را ارتقاء بخشیده و فضای ذخیره سازی کارآمدتر به همراه محاسبه سریعتر، پشتیبانی از دیسکهای با ظرفیت بیشتر و پشتیبانی از رزولوشنهای بالاتر را به همراه دارد.
مقایسه گرافیک PS4 در مقابل PS5
هر دو این مدلها مبتنی بر تراشههای AMD Radeon سفارشی هستند. تفاوت مدل ps4 با ps5 در گرافیک مربوط به تعداد CU در PS5 و همچنین سرعت کلاک قابل توجه بالاتر در این مدل است. عمده تفاوت این دو مدل در TFLOPS است. PS4 دارای 18 CU است که در 800 مگاهرتز کار میکند، 1.84 TFLOPS را نشان میدهد و در واقع میتواند 1.84 تریلیون عملیات در ثانیه را مدیریت کند. اما مدل GPU PS5 با 10.3 TFLOP رتبهبندی شده است. بنابراین پردازنده گرافیکی PS5 هشت برابر PS4 قدرت دارد؛ حالا خودتان حساب کنید کنسول قدرتمند PS5 در ثانیه چند عملیات میتواند انجام دهد!! با اجازه دادن به فرکانسی متغیر، GPU PS5 میتواند سرعت کلاک بسیار بالاتری از حد انتظار داشته باشد. پس میتوان نتیجه گرفت که تواناییهای گرافیکی PS5 بسیار چشمگیرتر از PS4 است. پردازنده گرافیکی PS5 هستههای بیشتری دارد که این هستهها سریعتر و کارآمدتر هستند.
تفاوت ps4 با ps5 در رزولوشن
برای خروجی، PS5 از 4K در 120Hz و 8K پشتیبانی میکند، هر دو با نرخ تازهسازی متغیر که توسط HDMI 2.1 تعیین میشود. در مقابل، PS4 میتواند تصاویر را با رزولوشن 1080p تولید کند، که اغلب بر اساس میزان مصرف انرژی، وضوح تصویر را کاهش میدهد. استاندارد جدید موجود در PS5 از وضوح و نرخ فریم بالاتر پشتیبانی میکند، به نظر می رسد نمایشگرهای 8K احتمالاً در اواخر چرخه حیات PS5 شناخته شده تر هستند. در حال حاضر، تمرکز روی 4K است ولی سورپرایز بزرگ PS5 پشتیبانی از نمایشگرهای 120 هرتز است.
مقایسه ps4 با ps5 در بازیها
پلی استیشن 4 یک لیست از بازی های انحصاری از جمله Bloodborne، God of War، Before Dawn، Uncharted 4 و … را به کاربر ارائه می کند و خبر خوب این است که کاربر میتواند این بازیها را در PS5 نیز داشته باشد. بازی های اختصاصی و انحصاری PS5 تا به اینجا شامل Demon’s Souls، Marvel’s Spider-Man: Miles Morales، Godfall و Sackboy: A Big Adventure میشود. همچنین دنباله God of War همراه با Final Fantasy XVI، Horizon Forbidden West، Gran Turismo 7، Death Loop و تعداد زیادی دیگر در حال ساخت هستند و این فهرست ادامه پیدا خواهد کرد.
معرفی ایکسباکس وان (XBOX One)
بعد از ایکس باکس 360، نوبت به هنرنمایی دوباره مایکروسافت رسید. X-Box One اولین بار طی یک جشن بزرگ معارفه در 13 کشور جهان معرفی شد و در 24 ساعت اول رکورد فروش بیش از 1 میلیون را شکست. جنس بدنه ایکسباکس وان از پلاستیک فشرده یکدست و براق است و شرکت مایکروسافت آن را “لیکویید بلک” می نامد. اما انتقادات زیادی به اندازه و حجم ایکسباکس وان وارد شد و بسیاری از منتقدان آن را بدقواره توصیف کردند.
مشخصات سخت افزاری XBOX 1
– CPU: چیپ 8 هسته ای AMD با معماری جگوار
– پردازنده گرافیکی: AMD با دایرکت ایکس 11.1 و 32 مگابایت حافظه ESRAM
– رم: 8 گیگابایت از نوع DDR3
– هارد: 500 گیگابایت
– درایو نوری: Blue ray
– پورت ها: 3 پورت USB 3.0 (یکی در کنار و دو تا در عقب دستگاه)، HDMI In و HDMI Out و خروجی دیجیتال
کنسول ایکسباکس وان (Xbox one) همراه با یک کنترلر بی سیم ایکسباکس وان، کینکت 2.0، یک هدست چت مونو، سیم پاور، منبع تغذیه و کابل HDMI سازگار با 4K ارائه می شود. کنترلر این دستگاه تفاوت چندانی با ایکسباکس 360 ندارد؛ شکل D-Pad این کنترلر به دکمه های جهت دار نینتندو شباهت دارد که بیشک بهترین و راحتترین مدل این دکمهها را ارائه می دهند. لرزش کنترلر در بازی با مهندسی جدیدی که Microsoft برای دسته ایکسباکس وان به کار برده است و قطعات متحرک را وارد تریگرها هم کرده لرزش را بسیار محسوستر کرده است.
در حال حاضر برای اینکه از ایکسباکس وان استفاده کنید اصلا لازم نیست به اینترنت متصل باشید، البته به جز اولین باری که کنسول را خریداری کرده و می خواهید اولین آپدیت را دانلود کنید. بنابراین باید گفت که دیگر بازیهای دست دوم منعی ندارند و همه بازی هایی که روی کنسول شما اجرا شدهاند روی باقی کنسولها هم قابل اجرا خواهد بود.
لانچ تایتلها و بازی های اختصاصی انحصاری Xbox One
عناوینی که تنها برای ایکسباکس وان منتشر می شوند و تا به امروز معرفی شده اند، شامل موارد زیر است:
- Crimson Dragon – Grounding/Land Ho!, Microsoft Studios
- Dead Rising 3 – Capcom Vancouver, Microsoft
- Forza Motorsport 5 – Turn 10 Studios, Microsoft Studios
- Killer Instinct – Double Helix, Microsoft Studios
- Lococycle – Twisted Pixel, Microsoft Studios
- Powerstar Golf – Zoe Mode, Microsoft Studios
- Ryse: Son of Rome – Crytek, Microsoft Studios
- Zoo Tycoon – Frontier Developments Ltd., Microsoft Studios
بازی هایی که توسط ناشران خارجی برای ایکسباکس وان منتشر می شوندش شامل موارد زیر است:
- Assassin’s Creed IV: Black Flag – Ubisoft, Ubisoft
- Battlefield 4 – DICE, Electronic Arts
- Call of Duty: Ghosts – Infinity Ward, Activision
- FIFA 14 – EA Sports, Electronic Arts
- Fighter Within – AMA Ltd., Ubisoft
- Just Dance 2014 – Ubisoft Paris, Ubisoft
- LEGO Marvel Super Heroes – TT Games, Warner Bros. Interactive
- Madden NFL 25 – EA Sports, Electronic Arts
- NBA 2K14 – Visual Concepts, 2K Sports
- NBA LIVE 14 – EA Sports, Electronic Arts
- Need for Speed: Rivals – Ghost Games, Electronic Arts
- Skylanders: Swap Force – Vicarious Visions, Activision
- Zumba Fitness: World Party – Zoë Mode, Majesco
- اما خبر خوب این که در صورتی که بازیهایی مثل بتلفیلد 4، NFS: Rivals یا Assassin’s Creed IV: Black Flag را برای ایکسباکس 360 خریداری کرده باشید میتوانید با پرداخت 10 دلار ورژن نسل بعدی آنها را هم دریافت کنید.
رابط کاربری xbox one
بزرگترین تغییر رابط کاربری ایکسباکس وان نسبت به مدل سابق استفاده از طراحی کاشی وار ویندوز 8 و یکپارچگی کامل با کینکت است که جذاب به نظر میرسد. ضمن این که سرعت گشت و گذار در داشبورد ایکسباکس وان بسیار سریع و بالا است.
معرفی ایکسباکس سری ایکس (Xbox X Series)
این محصول نهمین نسل از کنسولهای بازی و هم رده با PS5 است. این کنسول با رنگ مشکی ارائه میشود و 4.5 کیلوگرم وزن دارد. در قسمت جلوی کنسول یک درایو نوری قرار دارد و لوگوی ایکسباکس نیز در بالای آن خودنمایی میکند. پشتیبانی این کنسول از تمام وسایل جانبی عرضهشده برای ایکسباکس وان است. این مسئله از نظر اقتصادی بسیار مورد توجه کاربران قرار گرفته است. بنابراین شما میتوانید از دسته ایکسباکس 1 (xbox one) خود روی این محصول هم استفاده کنید.
مشخصات فنی X box سری ایکس
این محصول از یک پردازنده AMD Zen 2 سفارشی برخوردار است و پردازنده گرافیکی این کنسول هم یک مدل شخصیسازی شده از AMD RDNA 2 است. این کنسول همچنین برای فضای ذخیرهسازی هم از یک SSD یک ترابایتی شخصیسازیشده بهرهمند است.
نکته جالب اینجا است که ایکسباکس سری ایکس هم مانند ps5 حتی از رزولوشن 8K هم پشتیبانی میکند، اما تمرکز اصلی کنسول روی اجرای بازیها در رزولوشن 4K و نرخ فریم ۶۰ تا ۱۲۰ فریم بر ثانیه خواهد بود.
– CPU (پردازنده اصلی): هشت هستهای ۸گیگاهرتز (۳.۶گیگاهرتز با SMT)، AMD شخصی سازی شده ۷ نانومتری
– GPU (پردازنده گرافیکی): ۱۲ ترافلاپس، ۱.۸۲۵ گیگاهرتز (قفل شده)
– RAM (حافظه رم): ۱۶ گیگابایت GDDR6
– وضوح تصویر: حداکثر 8k
– درایو نوری: HD Blu-Ray
– حافظه ذخیره سازی: ۱ ترابایت NVMe SSD
مقایسه ایکسباکسها (Xbox Series X – Xbox One)
این دو کنسول اگر چه از نظر ظاهری به هم شباهت دارند اما از نظر کاربرد متفاوت هستند. Xbox One نسبت به کنسول قبلی خود از قدرت محاسبه بالایی برخوردار بوده و مناسب برای افرادی است که میخواهند ارتقاء ملموسی به مشخصات سیستم پایه خود بدهند، زیرا از کیفیت تصویر ۴K و قابلیت HDR پشتیبانی میکند. اما نسل جدید مایکروسافت به مراتب قدرتمندتر از مدل قبلی است و به خوبی جای آن را پر کرده است. از نظر ارزشی، قیمت Xbox One به مراتب کمتر از Xbox Series X است. از طرفی سریx قادر به پخش تمام بازیهای جدید Xbox One بوده و Xbox Series X، دارای فناوری پیشرفتهای است.
مشخصات Xbox Series X و Xbox One X
ویژگیهای فنی باعث میشود که Xbox Series X محصولی کاملا متمایز باشد. این کنسول سخت افزارهای جذابی دارد که باعث پیشرفت تکنولوژیکی در این دستگاه هستند که متاسفانه هیچ یک در Xbox One X وجود ندارد. مانند پشتیبانی گرافیکی از ردیابی اشعه (Ray Tracing) و نرخ فریم تا ۱۲۰ فریم بر ثانیه. همچنین قدرت پردازنده گرافیکی ایکسباکس سری X در مقایسه با وان، عالی است. در واقع در ایکسباکس X به جای پردازنده گرافیکی ۶ ترافلاپسی Xbox One X، یک پردازنده ۱۲ ترافلاپسی قرار دارد.
همچنین Xbox Series X با یک NVMe SSD یک ترابایتی سریع عرضه شده که در روند بازی تاثیرگذار است. ذخیره سازی این کنسول، مدت زمان لازم برای Loading را تا چهل برابر سریعتر از هارد دیسکهای مکانیکی معمولی می سازد و قالب جدید ذخیره سازی آن، امکاناتی همچون Quick Resume را فراهم می کند که به کمک آن میتوان بازی را در هر زمانی متوقف کرده و بازی دیگری را انجام داد.
مقایسه بازیهای Xbox Series X در مقابل بازیهای Xbox One X
با ورود Xbox Series X به بازار، بازی های جدیدتری هم در حال طراحی و تولید هستند. در کنار بازی های انحصاری مانند Halo Infinite، Hellblade 2 و بازیهای پرفروش غیر انحصاری مثل Cyberpunk 2077، قرار است بازیهای جدید و بیشتری نیز ارائه شود. بازی های خاص ایکسباکس سری X تا به امروز به این شرح است:
- – Halo Infinite
- – Cyberpunk 2077
- – Assassin’s Creed: Valhalla
- – Senua’s Saga: Hellblade 2
- – Outriders
- – The Lord of the Rings: Gollum
- – Gods and Monsters
- – Rainbow Six Quarantine
- – Battlefield 6
- – Dying Light 2
- – Gothic
- – WRC 9
- – Watch Dogs: Legion
- – Bright Memory Infinite
- – Dirt 5
- – Yakuza: Like a Dragon
- – Scorn
- – The Medium
جمع بندی نهایی؛ خرید PS5 یا Xbox X ؟
اگر شما هم به این سوال برخورد کردید که حالا نهایتا PS5 بخریم یا XBOX ، وارد بازی همیشگی میان کنسولی شده اید. جواب این سوال اصلا ثابت نیست و بسته به هزینهای که میخواهید انجام دهید، ویژگی ها و مشخصات فنی هر یک، بازی های مورد علاقهتان و بسیاری عوامل دیگر به انتخاب یکی از آنها اقدام کنید. بهرحال هر کدام از آنها شما را وارد دنیای دیگری خواهند کرد…!